Stabilitetstræning

Ønsker du dig en stærk og stabil krop?

 

Stabilitetstræning er en træningsform, som kan anvendes til en lang række af problemer i bevægeapparatet. Vi sigter mod at genoprette balance i musklerne og dermed sikre optimal funktion af kroppen.

Et typisk Træningsforløb

Vi tilbyder

Stabilitetstræning

Hvorfor stabilitetstræning er relevant?

Det er et kendt fænomen, at der kan opstå ubalancer i musklerne, hvor nogle muskler bliver overaktive, og andre muskler bliver underaktive. Dette kan skabe overbelastning af led og muskler og dermed give smerter.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man udvikler ubalancer i musklerne. Ubalancerne kan opstå som følge af et traume, f.eks. en forstuvning eller en bilulykke, eller over tid som følge af smerte, overbelastning, dårlig holdning, fejlstillinger i led m.m.

Stabilitetstræning er en optimal start

Stabilitetstræning sigter mod at genoprette balance i musklerne og dermed sikre optimal funktion af kroppen.  Det er vigtigt, at de stabiliserende muskler er aktive, inden du  styrketræner eller anden form for genoptræner.

Hvem er det for: Alle der starter genoptræning hos Rygcenter Aarhus.

Forudsætninger for at starte: Du skal have været forbi vores behandlere til en konsultation, hvor de vurderer om det vil hjælpe dig med et genoptræningsforløb.

Hvordan kommer jeg igang?: Hvis du tænker det kunne gavne dig, tag da en snak med din behandler.

Hvordan foregår det?: du vil blive undervist i de stabiliserende øvelser over 3-6 gange ved vores fysioterapeut. 

Et typisk forløb:
Når du har opnået en god stabilitet, er du klar til Step 2, hvor du skal til en ‘førstegangstræning’ og derefter superviseret holdtræning. 

Hvad koster det?: Se priser her

Stabilitetstraening step1

Stabilitetstræning

Lænde- og
nakkestabilitetstræning

Vi har delt forløbet op i et nakke- eller lændeforløb.
Begge typer af stabiliserende øvelser kræver en aktiv indsats fra din side i det individuelle forløb hos vores fysioterapeut og hjemmetræning sideløbende.

Lændestabilitetstræning

Stabiliserende lændeøvelser er specifikke øvelser, som vægter stabilitet frem for styrke og udholdenhed. Ved stabiliserende øvelser aktiveres de dybe dele af ryg- og bugmusklerne, også kaldet “korsetmusklerne”, hvilket er vigtigt, fordi de bidrager til lændens og bækkenets stabilitet.

Normalt aktiveres “korsetmusklerne” reflektorisk, når man påvirker kroppens balance/stabilitet ved at løfte en arm eller et ben. Flere undersøgelser har vist, at man mister denne funktion af de dybe stabiliserende “korsetmuskler” efter kun én gang med ondt i ryggen. Efterfølgende kan bare små “forkerte” bevægelser forårsage ondt i ryggen. Den manglende funktion kan være forklaringen på, at mange der ikke får behandlet et lændehold, får tilbagefald indenfor 1 år.

Undersøgelser har også vist, at man ved at lave stabiliserende øvelser – altså ved at genoptræne “korset-musklerne” – kan nedsætte risikoen for tilbagefald betydeligt.

Nakkestabilitetstræning

Stabiliserende nakkeøvelser er øvelser, som vægter stabilitet og koordination frem for styrke og udholdenhed. Ved stabiliserende og koordinerende øvelser aktiveres de dybe nakkereflekser og dele af nakke- og halsmusklerne, hvorved der oparbejdes en bedre funktion og stabilitet i nakken. Samtidig laves specifikke øvelser til at fremme koordinationen af hovedets bevægelse.

Normalt aktiveres de dybe nakke- og halsmuskler reflektorisk, når hovedet eller en arm bevæges. Hvis denne refleks-aktivering ikke fungerer, kan almindelige bevægelser være udløsende faktorer i forbindelse med nakkeproblemer.

Er du klar til et genoptræningsforløb?

Lyder stabilitetstræning som noget for dig eller har du spørgsmål til forløbet, kontakt da klinikken for at blive guidet bedst muligt.