Genoptræning

Genoptræning

Det bedste træningsforløb til dig og din krop

I de fleste tilfælde er det vigtigt, at behandlingsforløbet bliver understøttet af træning, bl.a. for at undgå tilbagefald. I nogle tilfælde er det tilstrækkeligt at lave øvelser derhjemme eller dyrke almindelig motion. I andre tilfælde er det nødvendigt at gå mere målrettet til værks – vi skal nok rådgive dig på bedste måde.

Træning er din bedste makker

Det er vigtigt, at du selv er aktiv i behandlingen af din skade. En bedring sker ikke udelukkende ved behandlingen – det er en proces over tid, hvor det er en nødvendighed med dig som aktiv medspiller.

Træning kan bruges til at opnå forskellige mål. Du kan forbedre styrken, øge musklernes udholdenhed eller træne koordinationen mellem dine muskler, led og nervesystem. Du kan træne dine stabiliserende muskler, så du ikke er så sårbar.

Når vi er nået så langt i din behandling, at leddene i din ryg eller nakke er begyndt at fungere igen, er det vigtigt, at muskulaturen bliver styrket, så du kan undgå tilbagefald. Vi står klar til at hjælpe dig med en solid erfaring inden for genoptræning.

Et typisk genoptræningsforløb

Et genoptræningsforløb starter altid med en konsultation hos en af vores behandlere. Her finder I sammen ud af, hvad der er bedst for dig, da alle kroppe er unikke.

Et typisk forløb kan starte med 3-6 x stabilitetstræning. Herefter har du en 1. træning med din behandler, hvor du får lavet et personligt genoptræningsprogram på baggrund af diverse tests. Du er nu klar til at starte decideret genoptræning.

Vejen tilbage – ét skridt ad gangen

Genoptræning i flere faser

Stabilitetstræning

Stabilitetstræning er en træningsform, som kan anvendes til en lang række af problemer i bevægeapparatet. Vi sigter mod at genoprette balance i musklerne og dermed sikre optimal funktion af kroppen.

Det er et kendt fænomen, at der kan opstå ubalancer i musklerne, hvor nogle muskler bliver overaktive, og andre muskler bliver underaktive. Dette kan skabe overbelastning af led og muskler og dermed give smerter.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man udvikler ubalancer i musklerne. Ubalancerne kan opstå som følge af et traume, f.eks. en forstuvning eller en bilulykke, eller over tid som følge af smerte, overbelastning, dårlig holdning, fejlstillinger i led m.m.

Stabilitetstræning sigter mod at genoprette balance i musklerne og dermed sikre optimal funktion af kroppen. Det er vigtigt, at de stabiliserende muskler er aktive, inden du styrketræner eller anden form for genoptræner.

Hvem er det for: Alle der starter genoptræning hos Rygcenter Aarhus.

Forudsætninger for at starte: Du skal have været forbi vores behandlere til en konsultation, hvor de vurderer om det vil hjælpe dig med et genoptræningsforløb.

Hvordan kommer jeg igang?: Hvis du tænker det kunne gavne dig, tag da en snak med din behandler.

Hvordan foregår det?: du vil blive undervist i de stabiliserende øvelser over 3-6 gange ved vores fysioterapeut.

Et typisk forløb:
Når du har opnået en god stabilitet, er du klar til Step 2, hvor du skal til en ‘førstegangstræning’ og derefter superviseret holdtræning.

Hvad koster det?: Se priser her.

Lænde- og nakkestabilitetstræning

Vi har delt forløbet op i et nakke- eller lændeforløb. Begge typer af stabiliserende øvelser kræver en aktiv indsats fra din side i det individuelle forløb hos vores fysioterapeut og hjemmetræning sideløbende.

Stabiliserende lændeøvelser er specifikke øvelser, som vægter stabilitet frem for styrke og udholdenhed. Ved stabiliserende øvelser aktiveres de dybe dele af ryg- og bugmusklerne, også kaldet “korsetmusklerne”, hvilket er vigtigt, fordi de bidrager til lændens og bækkenets stabilitet.

Normalt aktiveres “korsetmusklerne” reflektorisk, når man påvirker kroppens balance/stabilitet ved at løfte en arm eller et ben. Flere undersøgelser har vist, at man mister denne funktion af de dybe stabiliserende “korsetmuskler” efter kun én gang med ondt i ryggen. Efterfølgende kan bare små “forkerte” bevægelser forårsage ondt i ryggen. Den manglende funktion kan være forklaringen på, at mange der ikke får behandlet et lændehold, får tilbagefald indenfor 1 år.

Undersøgelser har også vist, at man ved at lave stabiliserende øvelser – altså ved at genoptræne “korset-musklerne” – kan nedsætte risikoen for tilbagefald betydeligt.

Stabiliserende nakkeøvelser er øvelser, som vægter stabilitet og koordination frem for styrke og udholdenhed. Ved stabiliserende og koordinerende øvelser aktiveres de dybe nakkereflekser og dele af nakke- og halsmusklerne, hvorved der oparbejdes en bedre funktion og stabilitet i nakken. Samtidig laves specifikke øvelser til at fremme koordinationen af hovedets bevægelse.

Normalt aktiveres de dybe nakke- og halsmuskler reflektorisk, når hovedet eller en arm bevæges. Hvis denne refleks-aktivering ikke fungerer, kan almindelige bevægelser være udløsende faktorer i forbindelse med nakkeproblemer.

En førstegangstræning

Når du har været til stabilitetstræning, er du klar til at have en “førstegangstræning” sammen med din behandler. Her måles bl.a. muskelstyrke i det område, du skal have genoptrænet.

Maskiner specifikt til genoptræning

Vi bruger avancerede maskiner og måleudstyr, så vi kan måle, hvor stærk din muskelstyrke er i forhold til folk, der ikke har ryg-/nakkeproblemer. På baggrund af målingen kan vi lægge et personligt program som er tilpasset til netop din problematik.

Superviseret træning

Herefter træner du fast en time to gange om ugen på et hold af typisk 6-8 andre, hvor der enten er en kiropraktor, fysioterapeut eller instruktør til stede, som overvåger træningen. Sådan sikrer vi os, at øvelserne udføres korrekt gennem hele forløbet, så du får mest muligt ud af din træning.

Tests og justering af program

Vi vil flere gange i forløbet lave en styrketest. Det gør vi for at kontrollere, at udviklingen i din muskelstyrke er tilfredsstillende. Det er individuelt, hvor lang tid man er om at træne sig op til en normal muskelstyrke, men du skal minimum regne med tre måneder, da det er den tid, det tager, før sener og bindevæv begynder at blive stærkere gennem træning.

Skal du med på vores genoptræningsforløb?

Lyder genoptræning som noget for dig eller har du spørgsmål til forløbet, kontakt da klinikken for at blive guidet bedst muligt.

Alt det markede (røde) er træning med supervisering af en behandler. Der er mulighed for at træne selv i de andre perioder (hvid)

Selvtræning

Selvtræning i klinikken giver mulighed for at bruge vores træningsfaciliteter og samtidig selv bestemme hvilket tidsrum der passer dig bedst.

Al træning skal vedligeholdes

Det er derfor vigtigt, at du fortsætter med vedligeholdende træning efter din genoptræning. Det kan gøres på flere måder:

  • Vi laver et hjemmeprogram til dig.
  • Du fortsætter i et fitnesscenter.
  • Du dyrker andre former for motion.
  • Du fortsætter her hos os med selvtræning 1-2 gange om ugen.
Der vil ikke være en instruktør til stede ved selvtræning, men vi er i klinikken, hvis du har brug for hjælp. Vi tilbyder løbende at teste din muskelstyrke med 3-6 måneders interval.

Hvordan kommer jeg igang?

Når du har deltaget på vores genoptræningsforløb, kan du i samråd med din behandler vurdere, hvad det bedste næste step er til dig. Du har mulighed for at komme til selvtræning i de hvide tidsrum.

Hofte, knæ og fodtræning

Døjer du med gener, smerter eller skavanker i hofte, knæ eller fod? Har du ofte skader eller fungerer benet bare ikke helt optimalt? Få hjælp til at træne dine gener ved os.

Holdet er for dig, som oplever smerter, gener eller svaghed omkring bækken, hofte, knæ eller fod.
Det er også for dig, som gerne vil forebygge gener ved øget belastning, fx skiferie, løb eller ekstra træning.

Holdet henvender sig specifikt til:

  • Artrose – slidgigt
  • Genoptræning efter operation
  • Folk med generelle knæ, hofte, bækken eller fod gener
  • Idrætsskader, sportsskader
  • Forebyggelse af overbelastninger
  • Reducere smerte
  • Forbedre funktionen og herigennem optimere og forebygge hvordan kroppen håndterer belastninger.

Træningen tilpasses den enkelte og foregår under fysioterapeutisk vejledning.

Efter endt forløb fortsættes træningen på egen hånd fx i hjemmet.

Instruktør: Mia Nielsen, Fysioterapeut og GLA:D-uddannet.

Tidspunkt: Træningen foregår her på Rygcenter Aarhus. Forløbet varer 6 uger, og der er mulighed for at træne med instruktør 1 eller 2 gange om ugen.

Kontakt os for at høre nærmere om opstart.

Indhold i træningsforløbet

Forløbet starter med en forundersøgelse og indledende test ved vores fysioterapeut.

Her afklares skadehistorik, undersøgelse af relevante områder samt indledes med styrkemæssige tests.

Din fysioterapeut vil i samråd med dig fastsætte mål for forløbet og strukturere forløbet.

Efter første konsultation udarbejdes et specifikt træningsprogram med udgangspunkt i din problemstilling og målsætning. Du vil herefter blive instrueret individuelt i dine øvelser, så du er godt klædt på til at starte din træning.

Træningen foregår i vores træningssal.

Træningen forløber over minimum 6 uger, og kan planlægges til 1 eller 2 gange om ugen alt efter målsætning og behov.

Hver time starter med opvarmning af kroppens led og muskler, og kan variere fra gang til gang.

Efterfølgende udfører du dine individuelle øvelser under supervision af vores fysioterapeut.

Dit program justeres løbende i takt med at du bliver bedre og stærkere.

Hofte, knæ og fodtræning

Døjer du med gener, smerter eller skavanker i hofte, knæ eller fod? Har du ofte skader eller fungerer benet bare ikke helt optimalt? Få hjælp til at træne dine gener ved os.

Holdet er for dig, som oplever smerter, gener eller svaghed omkring… 

Holdet henvender sig specifikt til:

  • Reducere smerte
  • Forbedre funktionen og herigennem optimere og forebygge hvordan kroppen håndterer belastninger.

Træningen tilpasses den enkelte og foregår under fysioterapeutisk vejledning.

Efter endt forløb fortsættes træningen på egen hånd fx i hjemmet.

Instruktør: 

Tidspunkt: Træningen foregår her på Rygcenter Aarhus. Forløbet varer 6 uger, og der er mulighed for at træne med instruktør 1 eller 2 gange om ugen.

Kontakt os for at høre nærmere om opstart.

Indhold i træningsforløbet

Forløbet starter med en forundersøgelse og indledende test ved vores fysioterapeut.

Her afklares skadehistorik, undersøgelse af relevante områder samt indledes med styrkemæssige tests.

Din fysioterapeut vil i samråd med dig fastsætte mål for forløbet og strukturere forløbet.

Efter første konsultation udarbejdes et specifikt træningsprogram med udgangspunkt i din problemstilling og målsætning. Du vil herefter blive instrueret individuelt i dine øvelser, så du er godt klædt på til at starte din træning.

Træningen foregår i vores træningssal.

Træningen forløber over minimum 6 uger, og kan planlægges til 1 eller 2 gange om ugen alt efter målsætning og behov.

Hver time starter med opvarmning af kroppens led og muskler, og kan variere fra gang til gang.

Efterfølgende udfører du dine individuelle øvelser under supervision af vores fysioterapeut.

Dit program justeres løbende i takt med at du bliver bedre og stærkere.

Seniortræning

Et sjovt træningstilbud for seniorer fra 60 år. Holdet tilrettelægges så alle kan deltage, uanset fysisk form og funktionsniveau.

  • Kondition
  • Stabilitet
  • Styrke
  • Balance
  • Koordination

Forudsætninger: Seniortræning er for alle 60+. Vi tilpasser øvelserne så alle kan være med uanset funktionsniveau.

Skal jeg selv have noget med? Evt. drikkedunk.

Underviser: Mia Nielsen, Fysioterapeut.

Tidspunkt: Mandage kl. 9.30-10.30.

Du kan løbende komme med på holdet, selvom det er startet.

Tilmelding: Henvend dig i receptionen, pr. telefon eller pr mail.

STAB-FLOW

STAB-FLOW er holdet for dig, der gerne vil træne din krop stabil, stærk og sund.

Med fokus på korrekt holdning og åndedræt tager øvelserne udgangspunkt i koordination, balance og stabilitet.

STAB-FLOW skaber øget kropsbevidsthed og kontakt med alle dele af kroppen, og du vil efterfølgende opleve mere energi og velvære.

  • Holdning
  • Stabilitet
  • Smidighed
  • Vejrtrækning
  • Koordination
  • Balance
  • Kropsbevidsthed og -kontakt

Forudsætninger: Ingen

Skal jeg have noget med?: Bevægeligt træningstøj og drikkedunk.

Instruktør: Annette Lund

Tidspunkt: Mandage kl. 16.00 – 17.00 og Fredage kl. 09.15 – 10.15

Tilmeld dig i receptionen, pr. telefon eller pr. mail.

Du kan løbende komme med på holdet, selvom det er startet.

Tilmelding: Henvend dig i receptionen, pr. telefon eller pr. e-mail.
Book en tid i dag

Hvordan kommer jeg igang?

Book tid online eller kontakt vores reception for tidsbestilling. Det kræver ikke lægehenvisning at konsultere en kiropraktor.